Willem de Vlam (c)Sandra Geul foto: Sandra Geul

Willem de Vlam.


Over Opium voor het Volk

Opium voor het Volk is de vlag waaronder de stukken van toneelschrijver Willem de Vlam worden uitgevoerd. De voorstellingen vormen een humoristische kroniek van deze tijd, bezien door de ogen van dertigers en veertigers. Opium voor het Volk benoemt op theatrale wijze de verborgen kwalen van onze generatie.

verleden

Opium voor het Volk werd in 2005 opgericht door Tom Helmer (1977) en Willem de Vlam (1976). Twee theaterwetenschappers met de mond vol over hoe het anders moest en over het toneel dat er in Nederland ook zou moeten zijn: toneel over de mensen die in de zaal zitten. Toneel dat verhalen vertelt die zich afspelen in hun omgeving met personages waarin ze zichzelf en hun vrienden herkennen.

In september 2005 maakte Opium voor het Volk zijn debuut als professioneel theatergezelschap. 3 werd met steun van het NFPK en het VSBfonds opgevoerd op locatie in Amsterdam. De voorstelling ging over de onmogelijkheid van de opdracht die onze generatie had gekregen om een uniek individu te worden. Een greep uit de voorstellingen die we later maakten: Blind (2006) ging over een latente heimwee naar de jaren negentig, Overwinteren (2007) over de culturele stilstand van die periode, Bovenmens (2009) over de hunkering naar zelfverbetering, en Hond (2009) over de moeilijke opgave om, met onze welvaart, houvast te vinden voor een zinvol bestaan.

In een paar jaar tijd hebben Tom en Willem Opium voor het Volk op laten groeien van een clubje dat in achterafzaaltjes toneel speelde voor vrienden en bekenden, in een groep die tournees van respectabele lengte in de middelgrote zalen van heel Nederland weet te realiseren. Dit onder meer dankzij de keuze voor uitstekende acteurs en interessante regisseurs.

Sinds 2012 is Tom aan een nieuwe loopbaan begonnen bij de Toneelschuur in Haarlem, waar hij al zijn talenten en ervaring kwijt kan. Het gesprek over theater, dat wij twaalf jaar geleden begonnen zijn, wordt onverminderd voortgezet.

Sinds 2012 zet Willem Opium voor het Volk alleen voort, bijgestaan door Via Rudolphi Theaterzaken. Opium voor het Volk blijft zoeken naar de mooiste verhalen en de beste acteurs, vormgevers en regisseurs.