Recensies

Volkskrant
de toptien van Vincent Kouters, seizoen 2012/13
10. De muurspecht van Willem de Vlam door Bellevue Lunchtheater, regie Paul Knieriem. Ontroerend kleinood over een echtpaar dat ooit in het centrum van het maatschappelijke debat stond, maar nu oud is en moet kampen met Alzheimer. Steengoed theater over het zelfverkozen einde van een tijdperk.”
Vincent Kouters  
Bekijk de hele top tien hier (pdf)


NRC Handelsblad    
“Hensema en Arons tillen de voorstelling schijnbaar moeiteloos boven de anekdote uit.” “De Muurspecht is een zeer geslaagde voorstelling over een moeilijk onderwerp, nergens larmoyant, en met grote liefde gemaakt”
Wilbert Gieske  
lees de hele recensie hier (afbeelding)


De Volkskrant    
komt aan als een mokerslag
“opvallend ingehouden” “De regie van Knieriem is gepast traag maar precies. Elke beweging telt.” “In De muurspecht draagt dertiger De Vlam een generatie ten grave. Mensen voor wie idealen een eerste levensbehoefte waren. Die het nodig vonden muren te doorbreken en daar zo in opgingen dat ze vervreemdden van hun kapitalistisch opgegroeide kind, dat nu in goedkope vluchten alle grenzen aan zijn laars lapt. Ergens is iets fout gegaan. Maar wat? ”
Vincent Kouters, gezien: 21-02-2013  
lees de hele recensie hier (afbeelding) of hier (tekst)


Theaterkrant.nl    
“Ontroerend, soms zelfs aangrijpend en zonder enige overdrijving speelt Carola Arons de moeilijke rol van Emma.”
“Deze voorstelling met deze twee prachtige spelers heeft me diep geraakt. De muurspecht is griezelig herkenbaar voor wie met dementie heeft kennisgemaakt. En ze biedt, voor wie dementie niet van dichtbij kent, inzicht in een van de meest schrijnende ziektes. Die combinatie van knap èn aangrijpend is zeldzaam, en daarom zo bijzonder.”
Kester Freriks, gezien: 14-02-2013  
lees de hele recensie op theaterkrant.nl


De Avonden, Radio 6
Een Pareltje
“ Heel zorgvuldig, heel mooi gedaan.”, “... komt ongelofelijk hard aan”, “Na afloop kom je behoorlijk aangedaan naar buiten.”, “Ik hoop dat nog heel veel mensen dit gaan zien. Een pareltje.”
Simon van den Berg, gezien: 21-02-2013  

of download hier (mp3)


het Parool    
Ontroerend drama zonder sentiment
“ Knap is hoe De Vlam in zijn tekst en Hensema en Arons in hun spel het verdrietige gegeven met scherpte en humor brengen. De Muurspechtwordt geen moment sentimenteel en toch kom je aangeslagen weer buiten.”
Lorianne van Gelder, gezien: 17-02-2013  
lees de hele recensie hier (pdf)


Vrij Nederland    
Overweldigend Intiem
“ De makers [slagen] erin om hevig te ontroeren met hun liefdevolle portret van een veel oudere generatie keurige intellectuelen, die ooit vervuld waren van hun betrokkenheid bij beloftevolle omwentelingen in politiek en wetenschap.”
Marijn van der Jagt, gezien: 17-02-2013  
lees de hele recensie hier (pdf)


De Muurspecht

Een productie van Bellevue Lunchtheater.

Twee bejaarde geliefden vieren hun laatste avond. Ze hebben hun hele leven bij grote omwentelingen meegedraaid; Emma als baanbrekende journaliste en Jakob als genbioloog. Nu is Emma aan het dementeren en vanavond stapt ze uit het leven. Ze houden zich groot met herinneringen en galgenhumor, en hopen op een bericht van hun zoon, die al jaren niets van zich laat horen. Ondertussen denkt Jakob er over om achter Emma aan te gaan.

De Muurspecht werd geregisseerd door Paul Knieriem.

Van 10 januari tot en met 21 februari 2014 te zien door het hele land.Een productie van Bellevue Lunchtheater.

Door:

tekst: Willem de Vlam regie: Paul Knieriem (Oer-opvoering 3) spel: Carola Arons (regie 3, Blind en De Zoon) en Marcel Hensema vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek (vormgeving Hond) kostuums: Jorine van Beek